Rauhan valtakunta – oma piha


Nykyisin luonnossa olemista ja puutarhanhoitoa suositellaan terapiaksi erilaisiin mielenongelmiin. Yhteiskunnallisten muutosten keskellä luonnon terapeuttinen vaikutus oli melkein unohdettu, vaikka vielä 1900-luvun alussa sitä suosittiin yleisesti. Hidastaminen, puutarhanhoitaminen ja paluu luontoon ovatkin tämän hetken kasvavia trendejä, joilla taistellaan mieltä rassaavaa kiirettä vastaan.

Mieli hallintaan

Monen suomalaisen juuret ovat maaseudulla, jossa arki kulki pitkälti monenlaisten kodin- ja pihanaskareiden parissa. Ruumiillinen työ ja oman maan antimet pitivät mielen raiteilla ja keho sai tarpeeksi liikuntaa. Nykyisin mielenrauhaa ja liikuntaa joudutaan etsimään istumatyön vastapainoksi muualta.

Oma puutarha, oli se sitten pieni tai iso, on oivallinen tapa yhdistää palanen liikuntaa ja nautintoa oman käden jäljestä myös kaupunkiolosuhteisiin.

Rauhallinen ympäristö

Oman kodin tulisi ottaa asukkaansa vastaan tyyssijana, johon palaaminen on aina ilo. Jo pelkkä puutarhan katseleminen rauhoittaa mieltä ja siellä työskentely saa aikaa palautumisreaktion arjen rytmistä.

Puutarhaa suunnitellessa kannattaa pohtia muutamia seikkoja:

  • Puutarhan istutukset ja esimerkiksi marjapensaat tulee suunnitella sen mukaan miten paljon asukkailla on aikomus työskennellä projektin parissa.
  • Aitakasvit kuten Euroopanmarjakuusi toimivat pihalla yksityisyyden suojana sekä auringonsuojana. Niiden avulla on helppo rajata alueita ja korkeat aitakasvit tuovat pihaan sen kaipaamaa ryhtiä.
  • Tee pihasta esteetön liikkumisen suhteen, erilaiset porrastukset ja kivipolut tuovat pihaan näköä ja helpottavat siellä liikkumista.
  • Suihkulähteet, puut, patsaat ja erilaiset silmänvangitsijat antavat pihalle luonnetta. Koko pihaa ei tarvitse täyttää kukkapenkein, vaan siellä tulee olla myös avaruutta ja tilaa hengittää.

Stressi pysähtyy kotiovelle

Oma koti on turvasatama arjen rasitteista, paikka jonne saavutaan rauhoittumaan ja nauttimaan perheen yhteisestä ajasta. Sen ei tarvitse olla verrattavissa sisustusoppaisiin vaan siellä saavat näkyä asukkaiden harrastukset ja elämä. Kodinhoidosta ei kannata ottaa jatkuvaa stressiä, vaan antaa itselle anteeksi tekemättömistä töistä, kodin ei tarvitse pyöriä samoilla aikatauluilla kuin asioiden työpaikalla.

Hyvä suunnittelu on avain siihen että asiat rullaavat, vaikka kaiken ei tarvitse olla aina tehty 100%. Pyykkivuori, hoitamaton kukkapenkki ja repsottava portti kuuluvat tavalliseen arkeen.