Opi ensiavun alkeet ja painelupuhalluselvytys


Oletko sinä koskaan törmännyt tilanteeseen, jossa ensiaputaidot olisivat tulleet tarpeen? Suurin osa meistä vastaa kysymykseen positiivisesti. Yllättäviä ja vaarallisiakin tilanteita voi tulla vastaan missä tahansa – koulussa, töissä, kotona, lenkillä tai harrastuksissa. Nämä tilanteet sattuvat aina ilman ennakkovaroituksia, ja usein on äärimmäisen tärkeää, että apua saadaan nopeasti.

Ensimmäiset minuutit ovat ratkaisevia esimerkiksi sairaskohtauksen sattuessa. Jokaisen meistä tulisikin tietää, kuinka tällaisissa tilanteissa toimitaan; se ei ole vain lähimmäisen ajattelua, vaan jokaisen kansalaisen velvollisuus. Perusensiavun antaminen ei vaadi suurta erityisosaamista, mutta sinun tulee kuitenkin tietää muutamia keskeisiä asioita. Niitä käydään läpi jo kouluikäisenä, mutta tietojen ja taitojen ei kannata antaa ruostua.

Pidä ensiavun perusteet kirkkaana mielessä

On tärkeää pitää ensiavun perusasiat tuoreina mielessä senkin vuoksi, että usein oma riittämättömyyden tai osaamattomuuden tunne estää meitä heittäytymästä tilanteeseen, vaikka tarvittava tietotaito löytyisikin pienen pölykerroksen alta. Vakavissa tilanteissa aikailulle ei kuitenkaan ole varaa, vaan ensimmäisenä paikalle osuneen tulee reagoida. Työpaikalla ei voida odotella, että pomo saapuu hoitamaan tilanteen, eikä kotona voida laskea sen varaan, että ensiapu saadaan ulkopuolelta. Vaikka ensiavun tuleekin olla välitöntä, ihan ensimmäinen huolehdittava asia on soitto hätäkeskukseen, mikäli tilanne sitä vaatii. Seuraavaksi varmistetaan, että onnettomuuden tai sairaskohtauksen uhriksi joutuneen hengitystiet ovat vapaat. Tämä voi käydä niinkin yksinkertaisesti kuin nostamalla leukaa tai kääntämällä kylkiasentoon. Muista kuitenkin olla varovainen liikkeissä.

Painelupuhalluselvytys voi pelastaa henkiä

Jos kylkiasentoon kääntäminen ja muut perusasiat tuntuvat unohtuneen, löydät netistä paljon kuvallisia ohjeita. Voit harjoitella niitä kotioloissa, jotta ne sujuvat ongelmitta tositilanteen tullessa eteen. Esimerkiksi Punainen Risti järjestää myös ensiapukursseja. Näillä kursseilla opit antamaan painelupuhalluselvytystä, joka voi olla ratkaiseva tekijä onnettomuustilanteessa. Voit jakaa oppimiasi tietoja eteenpäin, sillä netistä löytyy paljon harjoittelumateriaaleja, jotka voit hankkia itsellesi. Harjoitusnukke on ensiaputarvike, joka auttaa havainnollistamaan tehokkaasti oikeat liikkeet ja elvytysrytmin, ja se voikin olla hyödyllinen hankinta. Elvytyksen oppiminen antaa sinulle varmuutta toimia hätätilanteissa. Jos suusta suuhun -elvytys tuntuu mahdottomalta, kanna mukanasi vaikkapa avaimenperään kiinnitettävää suusuojaa – jos elvytys tulee tarpeen, on kyseessä todellinen hätä, eikä arkailua voida sallia.

Ensiaputarvikkeet kotiin, autoon ja työpaikalle

Kotona on syytä pitää tiettyjä ensiaputarvikkeita niin pieniä ruhjeita kuin hätätilanteita varten. Kodin ensiapupakkauksesta tai -kaapista tulisi löytyä vähintään haavansidontatarpeet, rasvalappuja palovammoja varten, laastareita, sakset, hakaneuloja sekä desinfiointiainetta. Myös särkylääkkeitä ja kyypakkaus on hyvä löytyä varmuuden vuoksi. Tarvikkeet kannattaa kotioloissa säilyttää helposti saatavilla olevassa paikassa, kuitenkin niin, etteivät perheen pienimmät pääse niihin käsiksi. Samoin ensiaputarvikkeet tulee säännöllisesti käydä läpi ja uusia vanhentuneet tai pian vanhentumassa olevat tarvikkeet. Toinen ensiapulaukku tulisi löytyä autosta. Auton ensiapulaukun sisällöstä on kodin tavoin hyvä löytyä esimerkiksi sidontatarpeita, mutta lisäksi auton laukussa tulee olla liikenneonnettomuuksia silmällä pitäen myös turvavyöleikkuri ja taskulamppu.

Työpaikan ensiapulaukun sisältö riippuu paljon työn luonteesta. Mikäli yritys on valmistavan teollisuuden työpaikka, jossa käsitellään kemikaaleja tai tehdään esimerkiksi hitsausta, on ensiaputarvikkeiden määrä suurempi kuin toimistossa. Teollisuusyrityksen ensiaputarvikkeisiin kuuluvat silmähuuhde, lastatarvikkeet murtumien varalta ja esimerkiksi elvytyslaitteisto, kun taas muutaman hengen toimiston ensiapupakkaus on sisällöltään lähes joka kodin ensiapulaukun kaltainen. Suurimmissa yrityksissä ensiaputarvikkeiden ylläpito on ulkoistettu alan ammattilaisille, jolloin ulkopuolinen yritys kartoittaa työpaikan riskit sekä ensiaputarpeet ja ylläpitää ensiapulaukkujen sisältöä.